Recept

Vitlöksbröd

Recept för bröd med vitlök i. Detta är ett ljust bröd där vitlök utgör smaksättningen.
Vitlöksklyftor och bröd Använd en eller två vitlöksklyftor beroende på hur mycket smak du vill ha, två rekommenderas. Du behöver helst en vitlökspress för bra resultat.

Ingredienser (till 1 st bröd)

  • 25 gram jäst
  • 2,5 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 vitlöksklyftor

Instruktioner

  1. Smula först ner jästen i en bunke.
  2. Häll i fingervarmt vatten (spara en halv deciliter och blanda i vid behov efter de torra ingredienserna tillsatts) och rör om för att lösa upp jästen.
  3. Häll i rågsikt, mjöl och salt.
  4. Blanda degen kraftigt ett par minuter.
  5. Låt bröddegen jäsa under bakduk eller lock i 50 minuter.
  6. Forma degen till ett avlångt bröd på mjölat bakbord.
  7. Lägg brödet på en plåt och jäs på nytt under duk i 20 minuter.
  8. Ställ in plåten med bröden i nedre delen av ugnen på 175 grader i 35-40 minuter.

175° (150° i varmluftsugn) | 35-40 min

Lägg bakhanddukar runt vitlöksbrödet och låt det svalna en stund innan du skär upp det.