Recept

Smaksättningar för brödbakning

Mandel, pumpafrön och valnötterHär följer en översikt över diverse smaksättningar som du kan använda när du bakar bröd samt utvalda recepttips.

Nötter

Nötter av olika slag kan användas för att ge smak och tillföra nyttiga fettsyror och annat hälsosamt till brödet. Till exempel med mandel får du i dig enkelomättat fett och antioxidanter. På Brödrecept.nu hittar du två brödrecept som innehåller mandel.

Valnöt är en annan kandidat för smaksättning i brödet. Valnötter innehåller faktiskt ofta mer omega-3 per gram än fisk gör. Du hittar även ett recept med valnötter på den här sidan.

Paranötter är mindre vanligt, men är ett tips för dig som vill testa något nytt. Här är receptet till ett LCHF-bröd med olika nötter.

Så länge du inte använder saltade jordnötter eller annat som i första hand är snacks kommer ditt bröd bli nyttigare och antagligen godare med nötter.

Torkad frukt

Torkade fikon, katrinplommon och gojibär är några exempel på ingredienser som gärna kan användas i fruktbröd.

Pumpakärnor

Pumpakärnor är väldigt gott om än en något dyr ingrediens. Du kan smaksätta brödet med pumpakärnor antingen genom att bland i dem bland övriga ingredienser eller strö dem ovanpå brödet som garnering.

Precis som med nötter kommer du också få ett extra nyttigt bröd om du har med pumpakärnor. Här är ett enkelt recept på ljust bröd med pumpakärnor. Ett ytterligare recepttips är bondbröd med pumpakärnor.

Solrosfrön

Solrosfrön är gott i kombination med bröd och kan både blandas ned bland övriga ingredienser alternativt strös ovanpå brödet. Solrosfröna lossnar ofta alltför lätt när brödet sedan skärs i skivor och ett modmedel mot detta är att använda brödform och hälla ned solrosfrön även på sidorna, vilka då fastnar djupare in i brödet.

Om solrosfröna blandas in i bröddegen kommer de bli gröna när brödet tas ut från ugnen. Detta gör dem inte dåliga, men vill du inte att dem ska bli gröna kan du till exempel lägga dem på botten av formen och då fastnar dem på undersidan av brödet och blir inte gröna.

Russin

Russin kan göra brödet saftigare och ge det söthet. Russin är en bra smaksättning för dig som inte vill blanda i något med extra fett (fetthalten i russin är högst marginell). Russin innehåller däremot många mineraler och även en del vitaminer.

Två recepttips är fiberrikt bröd med russin och frukostbröd med russin.

Kummin

Kummin har en special smak som är ganska stark och oftast behövs det inte mer än en matsked per bröd. I bröd används oftast malen kummin och du brukar kunna hitta denna smaksättning på matbutikernas kryddhyllor.
Här är ett brödrecept med extra mycket kummin.

Flingsalt

Flingsalt kan bytas ut mot vanlig salt och främst då i ljust bröd. Detta kan ge den lilla extra smaken som i dessa ciabattas eller på samma gång ge brödet ett inbjudande utseende som gäller dessa baguetter.

Vitlök

Det är vanligt att vitlökssmör används i brödet. Det går också att baka brödet med vitlök och då är det att föredra om du använder en vitlökspress som strimlar vitlöken i stället för att du hackar den. Här är ett recept på ett sådant vitlöksbröd.

Lingon

Bland bär är det främst lingon som associeras till brödbakning. Då de flesta vet vad lingon är finns inte mycket att tillägga förutom att ge ett tips på brödrecept med lingon. Det kan också vara gott att använda torkade gojibär, till exempel i frallor eller som i detta recept.