Recept

Släta bullar

Släta bullar kan ätas både som de är eller med ost eller annat pålägg.
Släta bullar
Det går snabbt att baka släta bullar och vill du ha den glansiga ytan ska du pensla med ägg innan du stoppar in bullarna i ugnen. Det går att använda malen kardemumma eller hela kärnor (det senare kan vara en aning hårt att bita i).

Ingredienser (till ca 15 st släta bullar)

  • 50 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl margarin eller smör (95 gram)
  • 1 dl socker
  • 1 msk kardemumma
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 st ägg

Instruktioner

  1. Värm mjölk och smör till fingervarm temperatur.
  2. Smula ned jästen i en bunke, häll ner mjölken och blanda tills jästen har lösts upp.
  3. Tillsätt sockret, mjölet och kardemumman och rör sedan ihop till en fast deg. Blanda degen tills den blir glansig.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  5. Lägg ut degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle. Skär sedan upp lagom stora bitar och forma till runda bullar.
  6. Lägg bullarna på två plåtar och pensla dem med ägg.
  7. Sätt in en plåt i nedre delen av ugnen och ta ut den efter 12-14 minuter eller då bullarna har blivit rejält gyllenbruna.

225° (200° i varmluftsugn) | 13 min

Lägg de släta bullarna på galler och låt svalna under bakduk.