Recept

Scones

Scones är bland det enklaste brödet som finns att baka. Det behövs varken jäst eller bikarbonat och därför är det heller inga jäsningstider så scones kan du börja äta en halvtimme efter du börjat baka. Här presenteras två receptvarianter.
Scones
Här följer recept på scones med ingredienser och instruktioner. Det går alldeles utmärkt att ersätta mjölk med filmjölk eller även yoghurt. Att använda flingsalt i stället för vanligt salt är ytterligare ett alternativ. Vill du ha något grövre scones kan du experimentera med att byta ut 1-3 deciliter vetemjöl mot Grahamsmjöl. Receptet är anpassat för att bröden ska få plats på en plåt, du väljer själv om du gör tre eller fyra hela runda delar av degen.

Ingredienser (till 12 st bitar)

  • 6,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 tsk bakpulver
  • 100 gram smör eller margarin (1 dl)
  • 2 dl mjölk (eller drygt 2 dl filmjölk)

Instruktioner

  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Smält smöret alternativt häll i flytande margarin (1 dl) och rör ihop.
  3. Tillsätt mjölken (eller filmjölken).
  4. Blanda ihop degen till en fast konsistens. Till skillnad mot vanlig brödbakning där det handlar om att få till en smidig och luftig deg behöver du här bara röra omkring till ingredienserna blandats samman ordentligt.
  5. Skär upp degen i fyra delar.
  6. Rulla ihop varje del och platta ut dem på en plåt (antingen med bakplåtspapper eller direkt på en smord plåt).
  7. Skåra de runda delarna i fyra bitar som ett kors (se bilden) med en kniv. Skär inte i genom hela brödet utan bara några millimeter djupt.
  8. Ställ i mitten av ugn med temperaturen 225 grader i 12-14 minuter.
  9. Ta ut scones bröden och bryt isär dem strax efter dem kallnat.

225° (200° i varmluftsugn) | 12-14 min

Efter dina scones är färdiga kan du lägga dem under en bakduk en stund och sedan plasta in dem. De är godast den första dagen, men kan även ätas dagen efter.

Scones med yoghurt

Skillnaden med detta recept jämte det första är att hälften smör används och inget socker. Sedan används yoghurt i stället för mjölk, men det går bra att använda mölk eller fil även här. Det går även bra att ersätta durumvete med vanligt vete.

Ingredienser (till 9-12 st bitar)

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl durumvetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 100 gram smör eller margarin (1 dl)
  • 2 dl yoghurt

Instruktioner

  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Lägg i bitar med smöret eller häll i flytande margarin (1 dl) och rör ihop.
  3. Tillsätt yoghurt.
  4. Blanda ihop degen.
  5. Skär upp degen i tre eller fyra delar.
  6. Rulla ihop varje del och platta ut på en plåt.
  7. Skåra de runda delarna i fyra bitar som ett kors med en kniv. Skär inte i genom hela brödet utan bara några millimeter djupt.
  8. Ställ i mitten av ugn med temperaturen 225 grader i 12-14 minuter.
  9. Ta ut bröden och låt dem kallna en kort stund.

225° (200° i varmluftsugn) | 12-14 min

Om du inte ska äta upp alla scones direkt kan de ligga under bakduk tills de kallnat för att sedan plastas in.