Recept

Scones

Scones är bland det enklaste brödet som finns att baka. Det behövs varken jäst eller bikarbonat och därför är det heller inga jäsningstider så scones kan du börja äta en halvtimme efter du börjat baka. Här presenteras två receptvarianter.
Scones
Här följer recept på scones med ingredienser och instruktioner. Det går alldeles utmärkt att ersätta mjölk med filmjölk eller även yoghurt. Att använda flingsalt i stället för vanligt salt är ytterligare ett alternativ. Vill du ha något grövre scones kan du experimentera med att byta ut 1-3 deciliter vetemjöl mot grahamsmjöl. Receptet är anpassat för att bröden ska få plats på en plåt, du väljer själv om du gör två, tre eller fyra hela runda delar av degen.

Ingredienser (till 8 st bitar)

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt / flingsalt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 gram smör eller margarin (1 dl)
  • 2 dl naturell yougurt eller filmjölk (el 0,5 dl mjölk)

Instruktioner

  1. Lägg fram smör i några minuter.
  2. Blanda de torra ingredienserna.
  3. Smält eventuellt smöret alternativt häll i flytande margarin (1 dl) och rör ihop.
  4. Tillsätt mjölken (eller filmjölken).
  5. Blanda ihop degen till en fast konsistens. Till skillnad mot vanlig brödbakning där det handlar om att få till en smidig och luftig deg behöver du här bara röra omkring till ingredienserna blandats samman ordentligt. Degen får gärna vara klibbig då blir det krispigt och gott.
  6. Skär upp degen i två delar.
  7. Rulla ihop varje del och platta ut dem på en plåt (antingen med bakplåtspapper eller direkt på en smord plåt).
  8. Skåra de runda delarna i fyra bitar som ett kors (se bilden) med en kniv. Skär inte i genom hela brödet utan bara några millimeter djupt.
  9. Ställ i mitten av ugn med temperaturen 225 grader i 12-14 minuter.
  10. Ta ut scones bröden och bryt isär dem strax efter dem kallnat.

225° (200° i varmluftsugn) | 12-14 min

Efter dina scones är färdiga kan du lägga dem under en bakduk en stund och sedan plasta in dem. De är godast den första dagen, men kan även ätas dagen efter.

Scones med yoghurt

Skillnaden med detta recept jämte det första är att hälften smör används och inget socker. Sedan används yoghurt i stället för mjölk, men det går bra att använda mölk eller fil även här. Det går även bra att ersätta durumvete med vanligt vete.

Ingredienser (till 8 st bitar)

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl durumvetemjöl / grahamsmjöl
  • 1 tsk salt (eller flingsalt)
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 gram smör eller margarin (1 dl)
  • 2 dl yoghurt

Instruktioner

  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Lägg i bitar med smöret eller häll i flytande margarin (1 dl) och rör ihop.
  3. Tillsätt yoghurt.
  4. Blanda ihop degen.
  5. Skär upp degen i tre eller fyra delar.
  6. Rulla ihop varje del och platta ut på en plåt.
  7. Skåra de runda delarna i fyra bitar som ett kors med en kniv. Skär inte i genom hela brödet utan bara några millimeter djupt.
  8. Ställ i mitten av ugn med temperaturen 225 grader i 12-14 minuter.
  9. Ta ut bröden och låt dem kallna en kort stund.

225° (200° i varmluftsugn) | 12-14 min

Om du inte ska äta upp alla scones direkt kan de ligga under bakduk tills de kallnat för att sedan plastas in.

Scones med vatten

Det går att baka scones med vatten i stället för mjölk eller yogurt, men resultatet blir annorlunda sett til smak och konsitistens. Om det smakar bättre eller sämre får var och en avgöra, men de flesta kommer troligtvis tycka att scones med vatten blir något smaklösa. Konsistensen blir något blötare och därför rekommenderas att det används något mindre vvatten än fr motsvarande mjölk, yogurt eller filmjölk.

Ingredienser (till 9-12 st bitar)

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 gram smör eller margarin (1 dl)
  • 1,5 dl vatten

Instruktioner

  1. Blanda de torra ingredienserna.
  2. Lägg i bitar med smöret eller häll i flytande margarin (1 dl) och rör ihop.
  3. Tillsätt yoghurt.
  4. Blanda ihop degen.
  5. Skär upp degen i tre eller fyra delar.
  6. Rulla ihop varje del och platta ut på en plåt.
  7. Skåra de runda delarna i fyra bitar som ett kors med en kniv. Skär inte i genom hela brödet utan bara några millimeter djupt.
  8. Ställ i mitten av ugn med temperaturen 225 grader i 12-14 minuter.
  9. Ta ut bröden och låt dem kallna en kort stund.

225° (200° i varmluftsugn) | 12-14 min

Om du inte ska äta upp alla scones direkt kan de ligga under bakduk tills de kallnat för att sedan plastas in.