Recept

Hur nyttigt är bröd?

Som så ofta då det gäller mat finns det olika röster kring brödets nyttighet. Till och börja med finns det förstås olika nyttiga bröd och generellt är mörkt bröd nyttigare än ljust bröd, fast inte utan undantag. Mörkt bröd är ofta näringsrikt med mycket fiber. Även ljust bröd kan innehålla fiber särskilt då bröd med ingredienser som vetekli, frön eller havre. Vad du ska undvika ur nyttighetssynpunkt är bröd som innehåller mycket salt och socker (socker kan också ersättas med honung). Tänker du på din vikt är grovt bröd oftast bättre än ljust eftersom det mättar fortare.

Fullkorn

SädesslagFullkorn är spannmål som har kvar sitt skal efter malning. Spannmål som ofta kan ingå i bröd är råg, vete, havre och linfrö. Dessa är inte bara nyttiga utan minskar även risken för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och övervikt. Grovt bröd stärker dessutom tänderna, då förtäringen kräver rejält tuggande som ger salivutsöndring som i sin tur har en rengörande effekt.

Fullkorn finns ofta i grovt bröd och knäckebröd. Fullkorn är rikt på järn, kalium, magnesium och antioxidanter.

Järn är bland annat bra för de röda blodkropparna, koncentrationsförmågan och cellernas avgiftning.
Kalium är bland annat bra för vätskebalansen, blodtryck och musklernas funktion.
Magnesium är bra för benstommen och immunförsvaret.
Antioxidanter skyddar bland annat mot cancer och flera sjukdomar som hör ihop med åldrande.

Enligt livsmedelsverket är rekommenderat dagligt intag av fullkorn cirka 70 gram för kvinnor och cirka 90 gram för män. Vid sidan av bröd kan fullkorn fås från annan mat som havregrynsgröt och fullkornspasta.

Recept på nyttigt bröd:

Fett

I vissa bröd ingår fett i receptet. Det finns mycket att välja på i mataffären numera: smör, margarin, olivolja och rapsolja inklusive blandsorter såsom raps- och smörolja.

Många undersökningar har gjorts med fokus på hälso- och nyttoaspekter i olika fetter utan att det inte lett till någon samstämmig bild. En allmän uppfattning är att vanligt smör är att föredra framför margarin där tillsatser ingår. Samtidigt gäller att det är mer mättat fett i smör än i matoljor och flytande smör, vilket länge ansetts onyttigt.

Det finns även fett av nyttigt slag och särskilt nötter innehåller nyttigt fett då det finns en hög andel av fler- och enkelomättat fett.

Se jämförelsen av bröd där du kan filtrera brödsorter efter sockerhalt och mängden mättat fett.

Källor:
Livsmedelsverket (www.slv.se)
Hälsosidorna (www.halsosidorna.se)