Recept

Medelgrovt och ljust mandelbröd

Mandelnöt är inte särskilt vanlig i bröd, men den gör sig riktigt bra. Här kommer två recept: ett medelgrovt bröd med tjock skorpa och ett ljust bröd där mandel är smaksättare i båda fallen.
Mandelbröd på duk och skrärbräda
Sötmandel används och du häller ner dessa hela i bröddegen. Eftersom bikarbonat ingår behöver degen aldrig jäsa.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 5 dl rågmjöl
  • 4 dl rågsikt
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 dl vetekli
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 dl mandel
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 liter filmmjölk

Instruktioner

  1. Smöra två formar med margarin eller olja.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke samt sirapen och rör sedan om.
  3. Häll i filmjölk under omrörning.
  4. Häll över degen i formarna.
  5. Ställ in formarna i nedre delen av ugnen.

175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 20 min

Låt mandelbröden svalna på galler.

Ljust mandelbröd

Detta recept ger ett ljust bröd med mandel i där även durumvete och kummin bidrar till god smak. Se även ett liknande recept där pumpafrön används i stället för mandel.
mandelbröd överstrött med mjöl
Det gör inget om någon mandelbit sticker upp ur degen då du formar brödet. Även i detta recept används mandeln i hela bitar.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 50 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk vit sirap
  • 1 dl mandel
  • 1 tsk kummin
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 7-8 dl vetemjöl

Instruktioner

  1. Smula ner jästen och häll i vattnet i en bunke. Rör om till jästen har lösts upp.
  2. Häll i olivoljan och sirapen.
  3. Häll i mandeln.
  4. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och blanda samt arbeta degen ett par minuter tills den är smidig.
  5. Täck över med en bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
  6. Lägg upp degen på mjölat bakbord och forma två stycken bröd. Dessa lägger du sedan på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa under bakduk i 30 minuter.
  7. Pensla med vatten och strö över lite mjöl innan du ställer in plåten i ugnen.

225° (200° i varmluftsugn) | 30 min

Låt därefter svalna på galler.