Recept

Filmjölksbröd med gojibär

Detta är ett fiberrikt bröd där gojibär tillför extra smak och saftighet. Det går bra att ersätta gojibär med till exempel russin eller soltorkade tomater. Se även recept för fruktbröd.

I receptet ingår inte jäst utan bikarbonat som gör att brödet inte behöver jäsa.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 5 dl vetemjöl
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 2 dl rågsikt
  • 1 dl rågkross
  • 2 dl vetegroddar
  • 1,5 dl vetekli
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 1,5 dl mörk sirap
  • 1 dl torkade gojibär
  • 1 liter filmjölk

Instruktioner

  1. Smöra två formar med margarin eller olja.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke förutom gojibären och rör omkring snabbt.
  3. Häll i sirap och sedan filmjölk under omrörning.
  4. Tillsätt torkade gojibär och rör om till en jämn konsistens.
  5. Fördela degen i de båda formarna.
  6. Ställ in brödformarna i nedre delen av ugnen.

175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 15 min

Vänd formarna upp och ned och lossa bröden som sedan bör få stå och svalna täckta av bakduk innan de skärs upp.