Recept

Frallor

Här kommer ett enkelt recept för ljusa, spröda frallor. Se även förslag till garnering längre ned på sidan.

Frallor

När du lägger bullarna på plåten under bakningen behöver du inte tänka på att forma dem särskilt väl, eftersom degen är relativt blöt och klibbig blir det en rundaktig form av dem ändå. Ett tips är att inte göra dem för små då den bli snabbare torra.

Ingredienser (till ca 15 st frallor)

 • 25 g jäst
 • 4 dl vatten
 • 1 tsk salt
 • 2 msk vit sirap
 • 5 dl vetemjöl
 • 4 dl vetemjöl special

Instruktioner

 1. Smula ner jäst i en bunke.
 2. Häll på ljummet vatten (ca 37°) och rör till jästen upplösts.
 3. Häll i salt och sirap.
 4. Blanda ner båda sorterna mjöl och rör om med slev till en fast deg. Strö eventuellt lite mjöl över degen.
 5. Låt jäsa under bakduk i minst en timme.
 6. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och platta ut den. Sedan skär du avlånga bitar som du delar en gång till. Rulla ihop delarna och lägg dem på en plåt. Ett tips är att inte göra frallorna för små då detta gör att dem snabbare blir torra. (Se evt. garnering nedan.)
 7. Sätt in dem mitt i ugnen på 225 grader drygt 15 minuter eller tills frallornas ovansidor har blivit gyllenbruna (om du ställer plåten långt ner så tänk på att tiden i ugnen bör vara ca 20 min).

225° (200° i varmluftsugn) | 15-20 min

Ta ut plåten och låt frallorna svalna under bakduk.

Frallor med garnering

frallor med solrosfrönOvan kan du se originalreceptet för frallor. Det går så klart att använda detta och sedan garnera. Några förslag som kan göra frallorna ännu godare och ibland även nyttigare är:

Tillvägagångssättet är att du penslar med vatten och strör på garneringen efter du rullat bollar av degen och lagt dessa på en plåt.

Dilemmat med garnering är att det inte alltid sitter kvar, särskilt solrosfrön och liknande som är lite tyngre ramlar lätt av. Någon mirakellösning finns egentligen inte, men du kan alltid pröva att använda äggvita i stället för vatten och/eller att göra ovansidan av frallorna lite plattare.

Utöver förslagen som gavs till garnering kan du även prova att strö riven ost på frallorna innan du stoppar in dem i ugnen.