Recept

Filmjölksbröd med solroskärnor & linfrö

Recept på nyttigt och gott bröd som bakas med filmjölk. Linfrö och solroskärnor och eventuellt nötter eller torkad frukt gör det smakrikt.
Filmjölksbröd collage
Allt du behöver för att baka detta filmjölksbröd i utrustningsväg är en bunke (som rymmer minst 4 liter), en slev (gärna träslev då det är ganska tungt att röra om smeten för hand om du inte använder en köksmaskin) samt två brödformar. Prova också ett recept på filmjölksbröd med gojibär.

Halvgrovt filmjölksbröd

Ett välsmakande och enkelt recept med färre ingredienser än ovanstående följer här. Det går att variera smaksättning genom att till exempel lägga till cirka en 0,5 dl hackad mandel (eller annan lämplig nöt såsom valnöt eller hasselnöt) eller byta ut solroskärnorna och linfröna mot 1,5-2 mask kummin (vilket också minskar priset för brödets ingredienser). Ett tredje alternativ är att göra brödet saftigare med torkad frukt, till exempel cirka 1 dl plommon. Att ha vetemjöl special i stället för vanligt vetemjöl innebär något mer protein samt maltmjöl av korn.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 5 dl vetemjöl / vetemjöl special (extra protein) / vetemjöl fullkorn (extra fiber)
  • 2 dl vetekli / kruskakli
  • 1 dl vetegroddar
  • 5 dl rågsikt / grahamsmjöl
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl solrosfrön / pumpafrön (ev 0,5 dl torkade aprikoser, 1 dl valnötter)
  • 2 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1,25-1,5 dl sirap
  • 1 liter filmjölk (eller naturell yoghurt)

Instruktioner

  1. Smöra två brödformar med olja eller margarin.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Häll i sirapen och sedan filmjölken (krama ur allt ur paketet) under omrörning.
  4. Fördela degen i formarna.
  5. Ställ in brödformarna i nedre delen av ugnen.

175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 10 min

Lossa brödet från formarna och lägg bakduk runt. Låt helst svalna ett par minuter eller längre då det är svårt att skära upp brödet i början. Brödet går bra att frysa in.

Varianter

  • I stället för 10 / 3 dl vetemjöl / grahamsmjöl ... ca 8 / 5 dl.
  • 1-3 dl vetemjöl kan bytas ut mot 1-3 dl vetekli, kruskakli eller vetegroddar.
  • 2 dl solrosfrön kan bytas mot 1 dl solrosfrön och 1 dl valnötter.