Recept

Filmjölksbröd med solroskärnor & linfrö

Recept på nyttigt och gott bröd som bakas med filmjölk. Rågkrossen ger ett grovt bröd, linfrö och solroskärnor gör det smakrikt.
Filmjölksbröd collage
Allt du behöver för att baka detta filmjölksbröd i utrustningsväg är en bunke (som rymmer minst 4 liter), en slev (gärna träslev då det är ganska tungt att röra om smeten för hand om du inte använder en köksmaskin) samt två brödformar. Prova också ett annat filmjölksbröd med något färre ingredienser eller ett recept på filmjölksbröd med gojibär.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 5 dl grahamsmjöl
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl rågkross
  • 2 dl vetegroddar
  • 1 dl rågmjöl
  • 1,5 dl vetekli
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl sirap
  • 1 liter filmjölk
  • 1,5 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrö

Instruktioner

  1. Smöra två formar med margarin eller olja.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke, förutom solroskärnorna och linfröna.
  3. Häll i sirapen och filmjölken, båda under omrörning.
  4. Häll i solrosstjärnor och linfrö och rör om tills allt är väl hopblandat.
  5. Fördela slutligen degen i de båda formarna.
  6. Ställ in brödformarna i nedre delen av ugnen.

175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 20 min

Vänd formarna upp och ned för att bröden ska lossna och låt dem svalna på galler övertäckta av bakduk.

Halvgrovt filmjölksbröd

Ett välsmakande och enkelt recept med färre ingredienser än ovanstående följer här.

Ingredienser (till 2 st bröd)

  • 10 dl vetemjöl
  • 3 dl rågsikt
  • 3 dl havregryn
  • 1 dl linfrö
  • 2 dl solroskärnor
  • 2 msk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl sirap
  • 1 liter filmjölk

Instruktioner

  1. Smöra två brödformar med margarin eller olja.
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Häll i sirapen och sedan filmjölken under omrörning.
  4. Fördela degen i formarna.
  5. Ställ in brödformarna i nedre delen av ugnen.

175° (150° i varmluftsugn) | 1 tim 10 min

Lossa brödet från formarna och låt svalna på galler under bakduk.