Recept

Enkla recept

Desto färre ingredienser och involverade moment, desto enklare och snabbare går det att baka brödet. Ett sätt att förenkla brödbaket är att byta ut jäst mot bikarbonat, då slipper du allt vad knådning och jästider heter, vilket gör det hela snabbt överstökat. Är du ute efter att baka bröd med dessa betingelser kommer här ett par tips på recept och några korta råd.

Tips på recept och några enkla råd

Samtliga dessa recept involverar fåtal ingredienser och moment. När det gäller utrustning behöver du bara en bunke, en slev och något mått.

Att tänka på när du bakar bröd är att låta brödet jäsa minst de jäsningstider som anges. När brödet varit i ugnen bör du låta det svalna en stund innan du äter det (särskilt limpor som ska skäras upp). Du bör också låta det svalna en stund innan du lägger det i plastpåse. Vänta sedan ytterligare innan du eventuellt lägger in bröd i frysen.

Ett annat sätt att förenkla är att använda brödformar i vilka du häller ner smeten och sedan placerar i ugnen. När du bakar bröd på det här sättet behöver du varken knåda degen eller forma bröden för hand.

Vill du slippa jäsningstiderna kan du använda bikarbonat i stället för jäst. Detta fungerar inte bra i varje fall, men är utmärkt då filmjölk eller yoghurt ingår bland ingredienserna, som till exempel i filmjölksbröd.