Recept

Sockerhalt och mättat fett i bröd

Socker finns normalt i bröd och kan ibland överstiga 10 gram per 100 gram. Nyttigt bröd vad gäller låg sockerhalt innehåller mindre än 5% socker (tänk dock på att socker förekommer naturligt i frukt, vilket ingår i vissa bröd). Mättat fett finns i de flesta matprodukter, men inte särskilt mycket i bröd. Enligt Livsmedelsverket är mättat fett "inte bra för hälsan" om det är en stor andel av fettet i en produkt som är mättat fett. Risken med mättat fett är främst att det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar genom ökat kolesterolvärde. Enligt rekommendationer bör inte andelen mättat fett inte vara mer än en tredjedel av det fett vi äter. Det motsvarar 20 gram och 30 gram för en kvinna respektive en man.

Jämför bröd

Tabellen innehåller endast bröd, men inkluderar även sockerhalt.

Müsli % mättat fett av fetthalt Mättat fett per 100 g Socker per 100 g
Lantbröd 19 1 3.8
Surdegsbröd [Levain] 23 0.3 3.2
Surdegsbröd [Pågen] 13 0.4 4.1
Bröd (Fruktusar) [Fazer] 11 0.5 8.5
Bröd (Frökusar) [Fazer] 11 0.7 5
Skördebröd [Fazer] 11 0.6 4.8
Kavring [Skogaholms] 22 0.5 11
Hönökakor [Åkes] 12 0.5 9.9
Rågbröd (Stund) [Hatting] 24 1.2 4.8
Bondlimpa [Pågen] 15 0.4 8.9
Guldkorn [Pågen] 12 0.4 7.1
Varsegod [Skogaholm] 15 0.5 9.5
Jättefranska [Pågen] 10 0.4 4
Roast N Toast [Pågen] 10 0.4 4.7

Observera att bröd som rostas känns mer mättande och kan innebära att du får i dig mindre fett. Samtidigt finns negativa aspekter med att rosta bröd, bland annat kan en del av eventuella vitaminer försvinna och om det blir allt för bränt uppstår akrylamid, vilket misstänks för att kunna framkalla cancer.